LABORATORIUM PRZYSZŁOŚCI W NASZEJ SZKOLE
Laboratoria Przyszłości to Program skierowany do szkół podstawowych oraz ogólnokształcących szkół artystycznych. Głównym jego celem jest budowanie kompetencji kreatywnych i technicznych wśród uczniów. Szkoły, które przystąpiły do Programu otrzymały od państwa wsparcie finansowe na zakup wyposażenia technicznego niezbędnego do rozwoju umiejętności praktycznych wśród dzieci i młodzieży.
Dzięki uczestnictwu w tym przedsięwzięciu uczniowie naszej szkoły będą rozwijać kreatywne myślenie oraz uczyć się obsługi różnych urządzeń. Są to jedne z podstawowych umiejętności niezbędnych we współczesnym świecie. Laboratoria Przyszłości mają wzmacniać i uatrakcyjniać proces zdobywania wiedzy i umiejętności praktycznych w obszarze nauk matematycznych, przyrodniczych i technologii.
W ramach Laboratoriów Przyszłości Szkoła Podstawowa w Starym Kurowie otrzymała wsparcie finansowe na zakup wyposażenia technicznego w wysokości 84 900 zł. Otrzymane przez nas wsparcie przeznaczyliśmy na zakup sprzętu do prowadzenia zajęć kulinarnych i technicznych. To tu uczniowie zdobędą umiejętności manualne i techniczne. Rozwiną także umiejętności samodzielnego i krytycznego myślenia. Będą uczyć się także pracy zespołowej, dobrej organizacji i dbania o porządek na stanowisku pracy oraz radzenia sobie w życiu codziennym.
Nasze Laboratorium Przyszłości to nowoczesny sprzęt (laptop, drukarka 3D, kamery, aparat fotograficzny, sprzęt nagłaśniający, mikrofony, oświetlenie studyjne, wyposażenie kuchni, urządzenia do montażu i wiele innych), w który została wyposażona w pełni umeblowana pracownia kulinarna i techniczna. Zajęcia w tych salach będą bardzo atrakcyjne, co pozwoli uczniom rozwijać swoje zainteresowania nie tylko na lekcjach techniki czy innych zajęć edukacyjnych, lecz także w czasie zajęć pozalekcyjnych, kół zainteresowań
i innych form rozwijania umiejętności.
Galeria #LaboratoriaPrzyszłości
Prezentujemy film youtu.be/edpbv8vVtRQ i galerię zdjęć z naszych laboratoriów przyszłości (PRACOWNIA TECHNICZNA I PRACOWNIA KULINARNA).
Wicedyrektor Ryszard Tutko
Mariola Sikora